Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Turn your christmas spirit on και αγοράστε coca cola.


Για τρίτη φορά τις τελευταίες μέρες το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία συντάγματος δέχτηκε επίθεση. Είναι στ' αλήθεια ένας τόσο σημαντικός στόχος το δέντρο? Τι αντιπροσωπεύει? Θα δούμε πάλι τις προσεχείς ημέρες τις τόσο οικείες παραδοσιακές εικόνες των ημερών των χριστουγέννων. Μαμάδες στα πεζοδρόμια να σέρνουν κακομαθημένα παιδιά από το χέρι, που σπαράζουν επειδή δεν τους πήραν το παιχνίδι που ήθελαν, πηγμένους οικογενειάρχες σταλμένους από την πεθερούλα τους, μόλις επέστρεψαν από το γραφείο, να ψωνίσουν καρύδια για τις δίπλες και τα μελομακάρονα, υπερφόρτωση των πιστωτικών καρτών, μετά την εξανέμιση του γρουσούζη δέκατου τρίτου μισθού και γενικότερα το διάχυτο υπερκαταναλωτικό πνεύμα που επικρατεί τις "άγιες τούτες μέρες" και κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ανύπαρκτοι αν δεν έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν λεφτά. Ψητές αμερικάνικες γαλοπούλες και πατροπαράδοτος Άγιος Βασίλης καθιερωμένος από διαφημίσεις της Coca cola. Θα ακούσουμε μετά και για κάποιες αυτοκτονίες ανθρώπων που δεν άντεξαν τόση ανουσιότητα και άφησαν το μάταιο τούτο κόσμο.
Μέρες χαράς, μέρες για τα παιδιά. Κοροϊδευόμαστε?
Ο δήμαρχος Αθηναίων έσπευσε να αναστηλώσει το δέντρο του με την πρώτη ευκαιρία. Κατά τη δεύτερη επίθεση το δέντρο φυλασσόταν από τα ΜΑΤ για να μην πυρποληθεί. Άραγε πόσα δέντρα κάηκαν αφύλακτα φέτος? Σήμερα μαθητές κρέμασαν στο δέντρο σκουπίδια. Χτες στη συναυλία στα προπύλαια ένας πενηντάρης επέπληξε ένα παιδάκι δώδεκα δεκατριών χρονών επειδή έγραφε συνθήματα στον τοίχο του πανεπιστημίου. Τον πείραζε λέει που η εικόνα του κτηρίου προσέβαλλε την εικόνα της χώρας διεθνώς . Ο δυστυχής. Κανείς δεν του είπε πως η σύγχρονη ιστορία της χώρας μας γράφεται στα πανεπιστήμια. Στολισμένο δέντρο, στολισμένο παζάρι. Αυτή είναι η εικόνα που δεν προσβάλλει τη χώρα? Αυτή των χαρούμενων νευρωτικών καταναλωτών? Όλα είναι καλά και ανθηρά? Μια έξαψη ήταν και πέρασε?
Αν είναι έτσι ας καταναλώσουμε και πάλι χαρούμενοι. Για να μην προσβάλουμε την εικόνα της χώρας.
Δικτατορία της εικόνας? Ίσως. Όσο όμως επηρεάζουν οι αρμονικά σκηνοθετημένες εικόνες των χαρούμενων χριστουγέννων άλλο τόσο επηρεάζουν και τα αμοντάριστα πλάνα του κτηρίου του "Τειρεσία" που καίγεται. Βεβαίως οι οφειλές δεν πρόκειται να παραγραφούν μετά το περιστατικό, όμως το μύνημα δώθηκε και σ' αυτή την περίπτωση.

Παρεπιπτόντως η συναυλία στα προπύλαια έμοιαζε περισσότερο με μνημόσυνο παρά με συναυλία. Περίμενα από καλλιτέχνες ανθρώπους να είναι πιο αισιόδοξοι.
Διάβασα και σε μια προκήρυξη ύβρεις κατά του internet. Πως οι πραγματικοί αγωνιστές είναι αυτοί που πετάνε πέτρες στα οδοφράγματα. Παιδιά, είναι επιλογή σας να πετάτε πέτρες και δική μου να μην πετάω. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να περιχαρακώνετε τη διαμαρτυρία. Δεν αποτελεί προνόμιο κανενός.

1 σχόλιο:

Kazabubu είπε...

Και σήμερα ο προθυπουργός της χώρας μας είπε : Τα εν οίκο μη εν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι, θα έλεγα εγώ...